Vi avslöjar vilken som är årets bästa gaming laptop

Vilken som är den bästa gaming laptop du kan köpa för pengar varierar från år till år. Förr i tiden handlade det framför allt om stora stationära datorer med mängder av RGB-belysning. Mycket har dock förändrats på detta område under de senaste åren och därför är det idag annorlunda. Tillverkarna har nu börjat anstränga sig för att få plats med kraftfulla komponenter i mindre och mer bärbara datorer. Dessutom är bildskärmarna också betydligt bättre, och du kan även använda dessa datorer till mer än att bara spela.

4 kandidater som kan vara årets bästa gaming laptop

Det finns flera olika datorer som potentiellt sett skulle kunna utses till årets bästa gaming laptop. Vi har dock fastnat lite extra för följande produkter:

 • Asus ROG Zephyrus G15. Detta är en kraftfull bärbar dator som kan hantera de mest krävande spelen på marknaden idag. Dessutom kan du även använda den till vardags för andra ändamål, såsom för kontorsarbete.
 • Asus ROG Zephyrus G14. Detta är alltså ännu en bärbar dator från Asus och föregångaren till den dator som får ta förstaplatsen på denna lista. Detta är i grund och botten en lite mindre variant av den ovan nämnda laptopen. Om du är på jakt efter en bärbar speldator med en bildskärm på 14 tum är detta förmodligen den bästa dator du kan köpa just nu.
 • Razer Blade 17. Du kanske är på jakt efter en bärbar speldator med en betydligt större skärm än blott 14 tum? I sådana fall är Razer Blade 17 en bra alternativ för dig att spana in. Denna dator har nämligen en bildskärm på hela 17 tum och har dessutom en imponerande prestanda. Den är dock inte billig men om du vill ha den allra bästa datorn på marknaden behöver du slanta upp en del stålar.
 • Lenovo Legion 5 Pro. Detta alternativ är faktiskt den allra bästa bärbara speldator som Lenovo någonsin har tillverkat. Det kanske inte är årets bästa gaming laptop överlag, men den gör ändå jobbet och passar de flesta gamers där ute. Denna dator är för övrigt försedd med en bildskärm på 16 tum.

Outsourcing av kundservice kan vara en bra idé

Vad föreställer du dig när du tänker på en outsourcing av kundservice? Kanske ser du framför dig ett stort kontorslandskap med mängder av anställda vars huvuden pryds av headset? I sådana tänker du på ett slags callcenter, och du kan kanske ha rätt på sätt och vis. Men under det senaste årtiondet har företagens kundservice utvecklats en hel del.

Idag handlar outsourcingen om så mycket mer ä natt enbart minska den interna arbetsbördan. Det handlar inte heller bara om att få hjälp att skala upp verksamheten betydligt snabbare. Istället är den främsta orsaken till att företag väljer att genomföra en outsourcing av kundservice att man vill förbättra kundupplevelsen.

Med detta sagt är det fortfarande ett ganska svårt beslut att fatta. Det är inte självklart för alla företag att man ska lägga ut kundtjänsten på entreprenad. För visst finns det en hel del som kan gå fel på samma sätt som ni har mycket att vinna på att göra detta. Nedan belyser vi de främsta fördelarna med att lägga ut kundservicen. Detta för att du ska få veta vad som egentligen ligger i den positiva vågskålen.

En outsourcing av kundservice har flera viktiga fördelar

Du bör fundera på om outsourcing av kundservice är det rätta valet för ditt företag. Därför bör du väga fördelarna mot företagets strategi, visioner och målsättningar. Till fördelarna hör framför allt att detta tillvägagångssätt:

 • Är kostnadsbesparande.
  En av de allra mest lockande fördelarna med att lägga ut någonting på entreprenad är att det kan vara kostnadsbesparande. Faktum är att Deloitte har släppt en rapport där de hävdar att 70 % av alla företag ser denna besparing som det främsta skälet att outsourca tjänster.
 • Minskar arbetsbelastningen.
  En kundservice tar ofta en hel del resurser i anspråk. Ett mindre företag med begränsade resurser gör därför ofta bäst i att lägga ut funktionen till en underleverantör. På så vis kan de istället fokusera mer på sin kärnverksamhet.
 • Mer effektiv hantering av kundtjänsten.
  Det krävs en hel del att bygga upp en kundtjänstfunktion från grunden. Dessutom är det dyrt att göra detta. Därför är det vanligtvis en bättre idé att lägga ut funktionen till en leverantör som redan har denna infrastruktur på plats.

Tre vägar till bättre lön som lärare

Jobbar du som lärare men inte är helt nöjd med din lön? Det finns ett par vägar till en högre lönenivå.

Utbilda dig och jobba på högre nivåer

År 2020 var genomsnittlig lön för en person som jobbar i förskola 32 500 kronor. Samma år var genomsnittliga nivå för en person som jobbar som högskolelärare 38 200 kronor. Högst fick speciallärare med nivåer kring 41 000 kr.

Att det brukar löna sig med utbildning är inget nytt – men det är stor skillnad på vilken utbildning som väljs. De som jobbar i grundskola kan exempelvis bara behöva komplettera vissa ämnen för att bli legitimerad att jobba på gymnasiet – vilket därmed höjer dess lön en hel del.

Jobba som lärare inom privat sektor

Även om det kan skilja en del mellan olika skolor och kommuner så ges i regel högre lön åt lärare i privatskola. Skillnaden är däremot inte så stor som för många andra yrkesgrupper. Nedan visas några exempel från 2020.

En person som är 35 – 44 år fick i genomsnitt 36 400 kronor inom privat sektor och 36 300 kronor inom offentlig sektor.
En person som är 55 – 64 år fick i genomsnitt 38 600 kronor inom privat sektor och 38 300 kr i offentlig sektor.
Det handlar inte enbart om att söka sig till privata skolor utan även om att våga byta arbetsplats. Ofta ges betydligt bättre förhandlingsläge vid ansökan till en ny arbetsplats än på den nuvarande arbetsplatsen.

Fråga din chef vad som krävs

Ibland är svaret närmare än vad man tror. Var öppen till din chef kring att du söker högre lön och fråga vad som krävs för att nå dit.

Högre lön som lärare inom konsultverksamhet

Bemanningsföretag förknippas framförallt med läkare och sjuksköterskor men det finns även bemanningsföretag som erbjuder sina kunder att hyra in lärare på olika utbildningsnivåer. Generellt ges högre lön via dessa konsultföretag utifrån den flexibilitet som behövs. En lärare som arbetar åt ett bemanningsföretag kan exempelvis arbeta ett par månader på en skola och sedan ett par veckor på en annan.

Hur hög lön som går att få beror exempelvis på utbildningsnivå, erfarenhet, var i landet uppdrag kan genomföras samt vilket bemanningsföretag som arbete utförs till.

Läs en OVPN-recension och inse hur bra OVPN är

En VPN-tjänst är en tjänst som stärker din integritet när du surfar på nätet. Det finns flera olika sådana tjänster att välja mellan. Vi rekommenderar också att du läser recensioner av dem för att få reda på vilken som är bäst. Därför föreslår vi att du tar del av en OVPN recension för att få mer information om denna svenska VPN-tjänst!

Så vet du vilken VPN-tjänst du bör välja

VPN-marknaden har verkligen exploderat på senare år. Tidigare var det relativt ovanligt att man använde VPN-tunnlar – detta var något som i princip enbart datornördar gjorde. Men idag har dessa tjänster äntligen fått komma in i värmen och har börjat användas av den bredare massan. Detta har såklart lett till att allt fler leverantörer har gett sig in i matchen och börjat slåss om användarna. Av denna anledning finns det såväl bättre som sämre VPN-tjänster att välja mellan på dagens marknad.

Därför är det viktigt att du jämför flera olika tjänster och väljer den som passar just dig allra bäst. Men få (om någon) av oss har den tid och de pengar som krävs för att göra detta. Det är nämligen vare sig tids- eller kostnadseffektivt att testa de olika tjänster som finns att välja mellan. Därför bör du istället läsa recensioner och ta del av recensenternas åsikter om de olika VPN-tjänsterna. Genom att göra detta slipper du göra grovgörat och kan istället luta dig tillbaka och helt enkelt välja den allra bästa tjänsten!

SPACIOS ger ett gott betyg i sin OVPN-recension

OVPN kallar sig själva för Sveriges säkraste VPN. Detta är såklart ett ganska djärvt påstående. Men det ligger trots allt en hel del bakom detta. Det är trots allt en verifierad och beprövad VPN-tjänst som är helt befriad från loggare. Så om du vill hålla dig borta från hackare samt kringgå myndigheter och företag som försöker att avlyssna dina aktiviteter på nätet bör du spetsa dina ögon och öron!

Men du behöver inte ta oss på orden – gör hellre så här:

 • Läs en OVPN-recension och lär dig allt som är värt att veta om tjänsten.
 • Klicka dig vidare till VPN-tjänstens webbplats och se utbudet av abonnemang.
 • Välj det abonnemang som passar dig bäst och aktivera tjänsten!

Vad är en länklista? Exempel från Onlinelistan.com

En länklista är en lista med länkar till intressanta och informativa webbsidor. Beroende på omfattning av listan kan den vara uppbyggd på två olika sätt. Läs mer om hur de är uppbyggda nedan – samt se exempel från Onlinelistan.com.

Två alternativ på länklistor

Det går förenklat att dela in länklistor i två kategorier.

 • Tiotal länkar på en undersida
  Många privata bloggare har så kallade länkvänssidor eller en sida med ”rekommenderade länkar”. Det kan vara till kompisar eller till sidor som de allmänt rekommenderar. Liknande sidor kan även ses på företagshemsidor. Ett företag som säljer kakel kan exempelvis ha en lista på lokala hantverkare, återförsäljare av badrumstillbehör osv.
 • Webkatalog enbart uppbyggt av länkar
  Det andra alternativet är webbplatser vars primära syfte enbart är att presentera webbplatser och länka till dem. De är därmed betydligt mer omfattande och har ofta hundratals eller tusentals länkar. En av de äldsta katalogerna i detta format är Onlinelistan.com. På webbplatsen presenteras websidor med ca 50 – 80 ord tillsammans med en länk till sidan.

Skillnaden mellan egen lista och Onlinelistan.com

Det finns flera skillnader mellan en företags ”länklista” och katalogformatet.

 1. Antalet länkar
  Ett företag kanske tipsar om 5 – 15 andra webbsidor. Onlinelistan.com länkar till hundratals.
 2. Relevansen
  När ett företag länkar till andra webbplatser så är det uteslutande med relevans till deras verksamhet. På Onlinelistan.com (och liknande sidor) nämns istället webbplatser med en rad olika inriktningar. Det vanligaste är att det inte finns någon speciell begränsning vilket kan innebära att allt från webbyråer till personliga bloggar nämns.
 3. Vem som lägger in
  På ett företags hemsida är det företagare som avgör vilka webbplatser som ska omnämnas. Detta medan en webbplats som Onlinelistan.com tillåter företagare och privatpersoner att anmäla sina egna webbplatser. En granskning sker vanligtvis sedan på denna anmälan varpå registreringen kan ske.

En del av dessa länkportaler tar en viss avgift medan andra är gratis. Till viss del beror detta på vilket syfte som finns med portalen och fördelen som finns att vara listad på den. I det fall som det finns en stor fördel för ett företag att vara listad kan även ägaren av portalen ta ut en viss avgift.

Därför bör du använda dig av ett webbhotell

Vill du kunna göra din webbplats tillgänglig på nätet? Då behöver du högst sannolikt använda dig av ett webbhotell. I annat fall behöver du nämligen hosta sajten själv med hjälp av en egen fysisk server.

Ett webbhotell är nämligen en tjänst som erbjuds av din hostingleverantör. Det kan liknas vid ett hotell för webbplatser, d.v.s. en plats som hyser flera olika sajtägares webbsajter. Leverantören ser bland annat till att underhålla de servrar som gör din och andra sajter tillgängliga på nätet. Dessutom tillhandahåller de support och diverse verktyg som du kan använda dig av.

Olika sorters webbhotell för diverse ändamål

Det finns flera olika slags webbhotell att välja mellan. För det är nämligen inte säkert att alla dessa varianter lämpar sig särskilt väl för alla slags webbplatser. Dessa är några av de vanligaste tjänsterna som du kan välja mellan:

 • Delad hosting
  Detta är den vanligaste och mest populära varianten av de alla. Det är också den billigaste sortens webbhotell. Så om du har en väldigt begränsad budget är detta troligtvis den tjänst som du bör välja. Här delar du en webbserver tillsammans med andra webbplatser. Istället för att du betalar hela kostnaden själv delas alltså denna mellan flera sajtägare.
 • VPS-hosting
  Detta är en väldigt annorlunda tjänst än delad hosting. Här används virtualisering för att skapa en virtuell dedikerad server. Du får ofta tillgång till mer resurser vilket gör din webbplats snabbare.
 • Dedikerad hosting
  Denna variant ger dig tillgång till en hel fysisk server. Detta är på många sätt och viss Rolls Roycen bland webbhotell. Den exklusivitet som du erbjuds har dock ett ganska högt pris. Därför är detta främst ett lämpligt alternativ för webbplatser med väldigt mycket trafik.
 • Molnbaserad hosting
  Detta alternativ bygger på virtuell hårdvara. Hela din hostingmiljö är här baserad i molnet. Det är ett kostnadseffektivt sätt att tillgängliggöra en webbplats online. Du betalar nämligen bara för de resurser på servern som du faktiskt använder dig av. Därför kan detta vara ett bra alternativ för dig med en hemsida vars trafik fluktuerar kraftigt från en månad till en annan.

Interim supply chain manager

Om man arbetar som interim supply chain manager så arbetar man inom många arbetsområden, allt från affärssystem till inköp. Att arbeta som interim innebär att man blir inhyrd på olika företag inom en viss period för att lyfta deras kompetenser inom supply chain – varu- och leveranskedjan. Det är ett varierande jobb eftersom man kan bli inhyrd på flera olika företag med olika uppgifter. Hur är det att arbeta som interim supply chain manager?

Via Brightmill går det att finna interimskompetens för diverse behov.

Arbetsuppgifter

Det gäller att vara flexibel och driven när man jobbar som supply chain manager. Man jobbar med att förbättra leveranser och förändra processer inom företaget till det bättre. Man analyserar hur det går för företaget och försöker hitta lösningar och förbättringar. Det är vanligt att gå på flera möten inom jobbet som interim supply manager, möten både inom ledningen och med de parter som gör affärer med företaget. Det är viktigt att alltid följa affärsplanen vid allt man gör för att inte riskera att gå back ekonomiskt.

Interima supply chain managers ska kunna hantera:

 • Förbättra och analysera olika flöden inom företaget
 • Transport- och lagerhantering
 • Etablering av strategier inom leverans

Interim supply chain managers plan och mål

När man arbetar som interim supply chain manager har man vissa mål som man strävar efter innan man lämnar företaget. Det handlar om att minska företagets kostnader, förbättra informationsflödet och göra affärstransaktioner snabbare. Allt detta är viktiga faktorer som påverkar företags lönsamhet. Företag vinner på att förbättra flöden inom produktion, pengar och information både ekonomiskt och tidsmässigt. Därför kan det vara fördelaktigt att hyra in en interim supply chain manager för att göra ett lyft inom företaget.

Bakgrund

De flesta supply chain managers har en utbildning inom ekonomi, ingenjörskap eller handel. Det är däremot inte obligatoriskt att ha en sådan utbildning bakom sig för att bli anställd som supply chain manager. Det gäller att man har rätt egenskaper, erfarenheter och driv som söks för att jobba inom logistikflöden. För att jobba inom detta finns det rekryteringshemsidor på nätet som hjälper en att bli kandidat för företag och sedan är det bara att börja.

Hitta det bästa mobilabonnemanget – med rabatt

Många operatörer har specifika erbjudanden till vissa grupper. Andra gånger finns tidsbegränsade erbjudanden som kan vara väldigt fördelaktiga. En god idé då man letar efter Sveriges bästa mobilabonnemang är helt enkelt att ta vara på dessa erbjudanden. Beroende på om man är student, pensionär eller letar abonnemang till sina barn så kan man hitta fina erbjudanden på abonnemang.

Studentabonnemang

De allra flesta operatörer har specifika abonnemang för studenter som är billigare än normalpriserna. För att få tillgång till dessa behöver man ofta ha studentkortet eller mecenatkortet. Ofta ingår mycket surf och samtal i dessa abonnemang, men till ett betydligt lägre pris.

Abonnemang för barn

När det kommer till barn finns det många operatörer som erbjuder abonnemang utan bindningstid vilket kan vara en mycket bra investering då man letar efter det bästa abonnemanget för sitt barn. Om det är ett litet barn som bara ska ha telefonen för att ringa samtal till föräldrarna kan det vara smart att fundera över vad abonnemanget egentligen behöver innehålla. Ibland finns också erbjudanden där man kan teckna familjeabonnemang där ett abonnemang för barnen ingår.

Abonnemang för pensionärer

Precis på samma sätt som det finns rabatt för studenter så finns det också en åldersrabatt för pensionärer. I princip alla de större mobiloperatörerna erbjuder dessa rabatterade abonnemang och det kan definitivt vara en god idé att se över om man har rätt till pensionärsabonnemang. Många har haft samma operatör under många år utan att fundera över att man faktiskt kan jämföra andra operatörer och således hitta ett bättre pris.

Håll utkik efter erbjudanden för det bästa mobilabonnemanget

Förutom ovanstående grupper kan även andra få billigare och bättre mobilabonnemang genom att helt enkelt hålla utkik efter erbjudanden hos operatörerna. Dessutom är det en mycket god idé att jämföra olika abonnemang och operatörer innan man bestämmer sig, för att hitta det som erbjuder det bästa abonnemanget till det lägsta priset. Några bra tips är att:

 • Skriva upp sig på maillistor hos operatörerna för att inte missa erbjudanden.
 • Jämföra olika operatörer innan man väljer abonnemang för ett bra pris.
 • Använd en jämförelsetjänst för att snabbt se över olika abonnemang.

De fixar din trasiga iPhone

Oavsett vilken iPhone-modell du har kan problem uppstå som gör att du inte kan använda din mobiltelefon på det sätt som du önskar. Det kan till exempel röra sig om att displayen har spruckit, att batteriet har dött eller att vissa knappar inte längre fungerar. Då kan du inte längre lyssna på musik, läsa och skicka e-post eller använda dina favoritappar. Om så är fallet bör du kontakta Appfix för att återställa din iPhone till dess fornstora dagar.

Appfix är en iPhone-reparatör i Borås som du hittar på följande hemsida: https://www.appfix.se/. De kan göra en diagnos av din mobiltelefon och identifiera källan till problemet. Oavsett om din mobil har drabbats av en vattenskada, ett trasigt batteri eller något annat problem kan de hjälpa dig att åtgärda problemet. De specialiserar sig på just reparationer av iPhone och finns på plats i centrala Borås för att hjälpa dig.

Några exempel på Appfix reparationstjänster

Appfix kan hjälpa dig med flera olika slags reparationer av din iPhone. Dessa inkluderar bland annat:

 • batteribyte
 • byte av hemknapp
 • displaybyte.

Appfix byter batteriet i din iPhone

Batteriet i din iPhone är skapt för att kunna räcka i flera timmar på varje laddning. Däremot blir batteriet ofta sämre med tiden och din iPhone får med tiden en allt lägre batteritid. Detta är oerhört frustrerande för dig som användare och det kan lägga en våt filt över din produktivitet. Det finns vissa tecken på att det börjar bli dags att låta Appfix byta ut ditt batteri:

 • batteriet blir ovanligt varmt när du laddar din iPhone
 • din mobiltelefon känns väldigt slö
 • du får ett felmeddelande som berättar att det är dags för en batteriservice
 • batteriet tar slut mycket fortare än normalt
 • din mobiltelefon stänger plötsligt och regelbundet av sig

Om du har något av dessa problem gör du bäst i att kontakta Appfix för ett batteribyte.

Byt ut din trasiga hemknapp

Ett annat vanligt problem som Appfix kan avhjälpa är att din hemknapp har gått sönder. Om hemknappen fastnar är det sannolikt hög tid att byta ut den. Med en ny och fräsch knapp kan du sedan fortsätta använda din iPhone som vanligt!

Datorhjälp hemma – för din bekvämlighet

Om datorn eller annan IT strular är datorhjälp hemma den optimala lösningen, en tekniker kommer hem till dig och löser problemet. Installation, felsökning och annan service kan ges direkt i hemmet vilket är underlättande för alla parter inblandande. Dessutom gäller rutavdrag eftersom arbetet sker i hemmet. 

Varför datorhjälp hemma 

Varför datorhjälp i hemmet är ett bra alternativ är därför att det kan rädda datorn och den information som finns i den. Det är inte endast datorn som kan strula utan andra vanliga problem är WIFI installationen och routrar, vilket är problem som lätt kan lösas med installation i hemmet. 

Olika datorproblem

Professionell datorsupport kan ges om datorn krånglar på olika sätt, exempelvis: 

 • Om datorn är ovanligt långsam. 
 • Om datorn inte startar. 
 • Om utrustning som tangentbord och mus inte fungerar. 
 • Om uppdateringar krånglar. 
 • Om en ny skrivare behöver installeras eller om befintlig behöver uppdateras. 
 • WIFI inte fungerar som det ska eller behöver installeras. 
 • Datorprogram som strular, exempelvis Office-paketet som inte fungerar som det ska och beter sig på ett onormalt vis. 
 • Hårddisksystemet som börjar ta slut. 
 • Operativsystemet behöver uppdateras. 

Avgörande i datorsupporten är säkerhetsaspekten. Det är viktigt eftersom datorintrång blir allt vanligare. 

Blue screen of death 

Datorer som kör operativsystemet Windows kan ibland få problem med något som kallas för den blå dödsskärmen vilket är ett allvarligt systemfel. När detta problem dyker upp låser sig hela skärmen och problemet kan ibland kräva proffshjälp för att det ska kunna åtgärdas. 

Vilken hjälp som ges 

 • Felsökning av dator. 
 • Uppgradering av exempelvis Windows eller Mac. 
 • Optimering av långsam dator.
 • Installering av ny dator. 
 • Radering av skadlig kod som virus, spionprogram osv. 
 • Flytt av filer och bilder till ny eller andra datorer. 

Hemmakontor

Det blir allt vanligare med hemmakontor varför datorhjälp hemma kan vara av stor hjälp. Istället för att slösa tid på att krångla med installationer, router, WIFI och olika programvaror fixar datasupporten det. Arbete på distans kräver ofta stor kapacitet av datorerna och fungerande kommunikationsprogram vilket lätt fixas av kunnig personal. Vid datorhjälp hemma gäller konsumenttjänstlagen (1985:716), där lagstiftningen syftar till att skydda konsumenten för oväntade händelser. Datorhjälp hemma är därför något att överväga.