Vill du kunna göra din webbplats tillgänglig på nätet? Då behöver du högst sannolikt använda dig av ett webbhotell. I annat fall behöver du nämligen hosta sajten själv med hjälp av en egen fysisk server.

Ett webbhotell är nämligen en tjänst som erbjuds av din hostingleverantör. Det kan liknas vid ett hotell för webbplatser, d.v.s. en plats som hyser flera olika sajtägares webbsajter. Leverantören ser bland annat till att underhålla de servrar som gör din och andra sajter tillgängliga på nätet. Dessutom tillhandahåller de support och diverse verktyg som du kan använda dig av.

Olika sorters webbhotell för diverse ändamål

Det finns flera olika slags webbhotell att välja mellan. För det är nämligen inte säkert att alla dessa varianter lämpar sig särskilt väl för alla slags webbplatser. Dessa är några av de vanligaste tjänsterna som du kan välja mellan:

 • Delad hosting
  Detta är den vanligaste och mest populära varianten av de alla. Det är också den billigaste sortens webbhotell. Så om du har en väldigt begränsad budget är detta troligtvis den tjänst som du bör välja. Här delar du en webbserver tillsammans med andra webbplatser. Istället för att du betalar hela kostnaden själv delas alltså denna mellan flera sajtägare.
 • VPS-hosting
  Detta är en väldigt annorlunda tjänst än delad hosting. Här används virtualisering för att skapa en virtuell dedikerad server. Du får ofta tillgång till mer resurser vilket gör din webbplats snabbare.
 • Dedikerad hosting
  Denna variant ger dig tillgång till en hel fysisk server. Detta är på många sätt och viss Rolls Roycen bland webbhotell. Den exklusivitet som du erbjuds har dock ett ganska högt pris. Därför är detta främst ett lämpligt alternativ för webbplatser med väldigt mycket trafik.
 • Molnbaserad hosting
  Detta alternativ bygger på virtuell hårdvara. Hela din hostingmiljö är här baserad i molnet. Det är ett kostnadseffektivt sätt att tillgängliggöra en webbplats online. Du betalar nämligen bara för de resurser på servern som du faktiskt använder dig av. Därför kan detta vara ett bra alternativ för dig med en hemsida vars trafik fluktuerar kraftigt från en månad till en annan.
Därför bör du använda dig av ett webbhotell