Att trycka på datorns strömknapp bara för att inse att ingenting händer är ett hemskt sätt att börja dagen på. Det finns många olika typer av fel och problem som kan uppstå på moderna datorer, men få av dessa är lika frustrerande som när datorn helt enkelt vägrar starta. Det kan finnas flera olika anledningar till att din dator inte vill starta, men ofta får du väldigt få ledtrådar till vad som kan vara orsaken till detta. Det enda symptomet du har att gå på är att ingenting fungerar, vilket inte är till särskilt stor hjälp.

Det är också så att det kan vara en komponent i din stationära eller bärbara dator som är dyr att ersätta som orsakar problemen, som till exempel processorn eller moderkortet. Man skulle kunna tro att en dator som inte startar alltid är en livlös dator som inte visar några som helst livstecken. Så är dock inte fallet, utan det kan också röra sig om att datorn startar men kort därefter stängs av igen, eller att datorn startar men du inte ser någonting på den svarta skärmen. Det kan också vara så att datorn plötsligt stängs av eller gång på gång startar om sig själv.

Ta det lugnt, dina filer är förmodligen okej!

När du sitter och stirrar på din dator som vägrar starta tror du förmodligen att alla filer på den är förlorade. Detta kan få även den i annat fall mest sansade individen att drabbas av ren panik. Faktum är dock att du förmodligen oroar dig i onödan. Även om det sannolikt är någon del av datorns hårdvara som har gått sönder eller av andra anledningar orsakar problem, rör det sig vanligtvis inte om en hårddisk och det är på hårddisken alla filer på din dator lagras. För att snabbt få svar kan det vara bra att vända sig till experter på datorhjälp för de kan troligtvis rädda det mesta av båda minnen och jobb.

Det betyder att dina dokument, din e-post och dina personliga foton förmodligen är säkra, även om de för tillfället inte går att nå. Ta därför ett djupt andetag och försök att hålla dig lugn. Det finns hopp om att en Servitant kan hjälpa dig att få igång datorn igen, och i annat fall kan dina filer förhoppningsvis gå att rädda ändå.

Startar inte din dator?