Gaming är en värld som uppkommit sedan datorn och internet uppfanns under 1900-talet. Sedan dess uppfinning har mycket hänt inom teknikens värld. Med nya innovationer som utökade lagringsutrymmen har datorernas kapacitet ökat dramatiskt och att det är inte en enkel uppgift att utse den bästa gaming datorn.

Inom gaming innebär detta möjlighet att spela fler och mer komplicerade spel jämfört med förut. Dessutom kan datorn klara av att köra andra program samtidigt. En dator med hög kapacitet är därför eftertraktad, och det finns många aspekter att se över före köpet. Däremot är gamingdatorer ofta dyra, och köparen bör därför se efter sina behov och köpa den dator som passar dessa. Dessutom bör kvaliteten på datorn ses över, eftersom en dator utav hög kvalitet håller längre och därmed blir en investering.

Att köpa bästa gamingdatorn

Det finns flera aspekter att ha i åtanke vid köp av en ny gamingdator. Laptops passar sig ofta inte för gaming, utan här gäller det att köpa en stationär dator. Den kanske viktigaste aspekten är grafikkortet. Ju bättre grafikkortet är, desto snabbare är datorn. Nackdelen är att det är dyrare ju bättre grafikkort man vill ha. Minnet påverkar också datorns prestanda, likväl som hårddisken. Bättre kvalitét på dessa ökar prestandan, samtidigt som de är billigare än grafikkort. Utöver detta är det viktigt att datorn har ett ordentligt kylsystem. En överhettad dator går inte att använda, oavsett hur bra resterande delar är. För att sammanfatta, så kan det vara väl värt att spendera lite extra pengar på en gaming dator då det ökar prestandan avsevärt. Dessutom håller dyrare datorer längre, och den långsiktiga kostnaden blir därför mindre.

Bästa gamingdatorerna

Det finns otroligt många datorer på marknaden och det kan vara svårt att hitta rätt. Därför har vi testat en mängd olika datorer för att ge en bra överblick över vad som är tillgängligt till vilket pris. Av denna anledning har vi delat upp datorerna i prisgrupper:

  • 6000-9000 kr
  • 9000-13000 kr
  • 13000 kr och över

Den billigaste datorn i den lägsta prisklassen är Lenovo IdeaCentre T540 Ryzen 5. För endast 7290 kr får köparen en bra standard som innefattar ett grafikkort på 4 GB och minne på 8 GB. Ett lite bättre alternativ är HP Omen Obelisk 875 för 10 247 kr. Ramminnet är det samma, men hårddisken större. För den som vill ha en riktigt bra dator är ASUS ROG STRIX GA35 ett alternativ. Prislappen ligger på 28 490 kr, men köparen får då en dator med ett väldigt bra grafikkort, stor hårddisk och mycket ramminne.

Den bästa gamingdatorn