I augusti 2015 intervjuade tidningen Handelstrender tre profiler inom E-handel gällande trender inom E-handel under detta år. En av de intervjuade var Patrik Müller som till vardags jobbar som marknadschef på DIBS.

 
Enligt Müller är det mobila betalningar som kommer att komma mycket starkt. Han lyfter bland annat upp exempel från Danmark där en lösning från Danske Bank verkligen slagit igenom. Tjänsten heter Mobilepay och idag är det över två miljoner som har valt att använda sig av denna mobila betalningslösning. Fördelen är att man både kan föra över pengar mellan två privatpersoner och betala till företag i en butik eller vid E-handel.

Snabb hantering

Lösningen kan alltså liknas med Swish även om Swish inte ännu slagit igenom riktigt med betalningar från privatpersoner till företag. Mycket kan bero på att just denna del av tjänsten inte funnits speciellt länge på marknaden. Men Swish har annars slagit igenom lika starkt som MobilePay. Ett exempel kan tas från april 2015 då hela 240.000 personer valde att registrera sig till den tjänsten -enbart på den månaden. I oktober 2015 var det ca 3,5 miljoner användare som hade Swish.

 
Ännu ett steg för mobila lösningar är det som heter MasterPass. Det är en direktbetalning som sker online. När betalning ska ske genomförs en inloggning via Mobilt Bankid och därefter behöver man godkänna transaktionen. På det konto som kommer att kunna skapas på MasterPass kommer kortnummer och adress vara lagrade. Därmed är det bara att välja produkt – betala och sedan vara klar. Genom att inte behöva genomföra någon längre process för att fylla i adress eller krångla med kortnummer kommer e-handeln att ske extremt mycket enklare.

 
Det blir helt enkelt snabbare och enklare att handla online med dessa lösningar.

Fler och snabbare mobila betalningar