De som jobbar med larm

När man tänker på vilka som jobbar med larm tänker nog många på väktare. Men de är långt ifrån de enda som jobbar med larm. Ett larm är i regel inte slutresultatet. Ett larm varnar för något så att någon kan reagera på vad det är som sker. Men innan slutresultatet har skett har det redan varit väldigt många personer inblandade.

Tillverkning och installering av larm

Ett larm måste precis som allt annat bli designat. Det ska ibland ha ett speciellt utseende men framförallt ska det fungera. Tester görs och ingenjörer kommer fram till vad som behövs för att larmet ska kunna reagera på det som det måste reagera på. Valet av material är även mycket viktigt. Efter det måste prototypen gå igenom en rad olika tester. När testerna har avklarats med godkänt betyg börjar larmet att massproduceras. Det ska ofta monteras ihop av en rad olika personer där det är av vikt att de gör sitt jobb ordentligt och inte slarvar, eftersom det annars kan leda till att slutprodukten är bristfällig och någon får sätta livet till på grund av deras misstag. När produkten är klar ska den säljas eller kanske direkt skickas till företaget som har beställt den. När företaget har fått den till sig ska det ut till kund, där den på något sätt ska installeras eller sättas fast.

De som åker på larm

Då det finns en rad olika larm finns det förstås en rad olika typer av yrken som åker på dessa larm. Väktare som åker på hemlarm, hemtjänsten kommer på trygghetslarm, brandkåren kommer på brandlarm, ambulansen åker på akuta sjuklarm, polisen åker på sina larm och så vidare. Det finns en mängd olika tekniker som åker på larm om något tekniskt slutat att fungerar. Det kan vara allt från att kaffemaskinen på jobbet har slutat att fungera, till en spårvagn som har stannat mitt i spåret till att något i ett kärnkraftverk larmar över att temperaturen är för hög. Alla som på ett eller annat sätt jobbar med larm har en mycket viktig uppgift, vare sig det är i tillverkningen eller de som åker på ett larm. Vi är väldigt beroende av att varje del i kedjan fungerar som den ska, då larm i regel varnar om något allvarligt. Även om det då och då blir fel och det får allvarliga konsekvenser får vi ändå vara tacksamma över att det i jämförelse är väldigt sällan detta sker. Med så många olika sorters larm som det ändå finns och så många av varje sort som är i bruk är det nästan fantastiskt att det fungerar så bra som det ändå gör.

De som jobbar med larm